Om alla svenskar...

... äter vegetariskt en gång i veckan sparas lika mycket koldioxidutsläpp som 200 000 bilar bidrar med.
Jag förstår att kritikern säger att en liten måltid en gång i veckan inte kan göra sån stor skillnad, men så är det faktiskt. Köttbiten på din tallrik orsakar stooor miljöpåverkan. Till ett kilo kött har det gått åt 25 000 liter vatten. Transport av foder, underhåll av hagarna (gräsklippning, undvika erosion osv), energi att hålla ladorna tempererade. Gödsel till fodret, bekämpningsmedel och bevattning till fodret, energiåtgång och koldioxidutsläpp vid skörd av foder. Kylanläggningar till det styckade köttet. Hur blir en kylanläggning kall? Jo med energi, från gaskraft, kolkraft, olja, you name it. 
Jag kan hålla på mycket längre men jag hoppas att jag fått fram min poäng. Folk förstår inte vad de köper när de går till köttdisken. De ser inte allt det där jag precis radat upp. Och ännu värre, de ser inte att det där en gång varit ett djur. Förr hade alla sina egna djur som man slaktade, då förstod man. Nu kommer köttet på rullband och du köper "grillraket" till fredagsgrillen. So what att det blev två bitar över, det åker i soptunnan. Det du precis slängde satt på en gris som slaktats för din skull. 
Jag och Philip slänger aldrig, aldrig en bit kött. Inte en enda påläggsskiva. Det är respektlöst! Blir det över en bit kött åker det in i frysen och sedan använder vi det i hemgjord pytt i panna eller äggröra. Ska du äta kött, gör det då på rätt sätt. Och inte minst ska du köpa svenskt. Vi har bättre krav på djurförhållanden och antal antibiotika i foder. Tror vi har gräns på tre olika antibiotika, Tyskland har 16 (!!).
Oj, jag kan fortsätta i evigheter med det här! Egentligen skulle jag bara blogga om min fantastiska kvällsmat jag åt ikväll som var sååå god! Men då kan jag ju lika gärna upplysa er om ett och annat. ;-).
Iaf så gjorde jag kikärtbiffar (som jag fick av dig mamma) och det var rena himmelriket! Till detta hade jag tortillas, sallad och dressing.
Som väntat har jag pluggat mycket idag. Tenta imorgon som ni kanske förstått. Sen efter tentan kommer Mari hit på lite gröt innan vi ska på 75 minuters spinning puls. Lär somna gött imorgon kväll :-). Nu blir det plugg en stund till. Philip kommer inte hem förrän vid kvart över elva, så jag ska utnyttja lugnet och plugga lite till.
Över och ut! / Moraltanten